Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ ΙΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Μηνάς Γεωργιόπουλος, Σωτήριος Πλακάς, Αφροδίτη Ζαρταλούδη, Αντωνία Καλογιάννη
Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024
Έτος δημοσίευσης:
2024
Συγγραφείς:
- Γεωργιόπουλος Μηνάς, Κοινωνικός λειτουργός, Γ.Ν.Α ΕΛΠΙΣ
- Πλακάς Σωτήριος, PhD, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής TEI Αθήνας
- Ζαρταλούδη Αφροδίτη, Λέκτορας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
- Καλογιάννη Αντωνία, Επίκουρος Καθηγητής,Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ευρετήριο όρων:
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ
- ποιότητα ζωής
- εκπαιδευτικές παρεμβάσεις
- αυτοφροντίδα
- χρήση υπηρεσιών υγείας
Σελίδες: 253-265
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι περιορισμοί στην καθημερινότητα και η νοσηρότητα που συνοδεύει τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους και παράλληλα αυξάνει χρήση των υπηρεσιών υγείας. Η εκπαίδευση στην αυτοδιαχείριση της νόσου αποτελεί προϋπόθεση για τον καλύτερο έλεγχο του ΣΔ.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της εκπαιδευτικής παρέμβασης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΣΔ τύπου ΙΙ και στη χρήση των υπηρεσιών υγείας.
Μεθοδολογία: Διενεργήθηκε συστηματική ανασκόπηση χρησιμοποιώντας τις οδηγίες της πρότασης για συστηματικές ανασκοπήσεις PRISMA. Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων Pub Med και Google Sholar που δημοσιεύθηκαν κατά τα έτη 2012 έως 2022. Eπιλέχθηκαν τυχαιοποιημένες μελέτες, μελέτες παρέμβασης με ομάδα ελέγχου, οι οποίες εκτίμησαν την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΣΔ τύπου ΙΙ και τη χρήση των υπηρεσιών υγείας μετά από εκπαιδευτική παρέμβαση.
Αποτελέσματα: Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας ανέδειξε εννέα (9) μελέτες που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης στην ανασκόπηση. Οι πέντε (5) μελέτες αφορούσαν στο ρόλο της εκπαιδευτικής παρέμβασης στην ποιότητα ζωής των ασθενών με ΣΔ ΙΙ και οι άλλες τέσσερις (4) αφορούσαν στη συχνότητα χρήσης των υπηρεσιών υγείας. Οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις εστιασμένες στην αυτοφροντίδα των ασθενών με ΣΔ Τύπου ΙΙ, παίζουν σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών. Επίσης, οι ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις μειώνουν την ανάγκη για επίσκεψη των ασθενών με ΣΔ Τύπου ΙΙ στις δομές Υγείας. Τέλος, η εκπαίδευση επικεντρωμένη στη φαρμακευτική θεραπεία πιθανόν μέσω της συμμόρφωσης στην αγωγή μετά το εξιτήριο επιφέρει μείωση των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
Συμπεράσματα: Η εκπαιδευτική παρέμβαση αποδείχθηκε αποτελεσματική στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΣΔ ΙΙ, ενισχύοντας τις γνώσεις, τις δεξιότητες αυτοδιαχείρισης και την προσήλωσή τους στη θεραπευτική αγωγή. Παράλληλα, συνέβαλε σε πιο ορθολογική χρήση των υπηρεσιών υγείας, μειώνοντας τις άσκοπες επισκέψεις και προάγοντας την πρόληψη επιπλοκών. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της συστηματικής εκπαίδευσης ως βασικού πυλώνα στη διαχείριση αυτής της νόσου.
Πλήρες κείμενο PDF